Tuesday, 5 February 2008

Skim Pinjaman Pembelian Komputer Riba

KESATUAN mengambil maklum mengenai cadangan (keputusan?) syarikat untuk membekalkan komputer riba (laptop) kepada para wartawan dan jurugambar Utusan.

Setakat ini, kesatuan tidak diberikan penerangan atau dipanggil membincangkan perkara tersebut meskipun ia membabitkan implikasi secara langsung kepada kewangan para ahli kesatuan.

Cadangan tersebut yang sudah didengar sejak penghujung tahun lalu difahamkan akan dilaksanakan dengan para pekerja perlu membuat pinjaman 100 peratus tanpa faedah dengan kemudahan broadband disediakan percuma.

Bagaimanapun sehingga kini tiada perincian mengenainya dikeluarkan termasuk sebarang pekeliling tapi dah jenuh heboh diperkatakan.

Di sini timbul beberapa persoalan:
  • Adakah pekerja diwajibkan mengikuti skim pinjaman komputer tersebut dengan perlu membuat pinjaman 100 peratus?
  • Kini hampir 50 peratus jurugambar dan wartawan sudah memilik komputer riba (nak tunggu syarikat sediakan lambat sangat!), adakah mereka perlu juga membuat pinjaman lagi dan adakah mereka juga akan diberikan kemudahan broadband percuma.
  • Adakah lepas ini syarikat tidak akan lagi menyediakan komputer (PC) atau mengurangkannya setelah semua wartawan perlu buat pinjaman komputer?
  • edangkan bagi penyediaan kelengkapan bekerja adalah tanggungjawab syarikat.
  • Kalau komputer itu mengalami kerosakan siapa yang akan tanggung kosnya. Pekerja? Sedangkan komputer itu digunakan untuk syarikat.
  • Adakah pinjaman 100 peratus itu berdasarkan harga komputer di pasaran? Kalau gitu sama je kalau kita beli sendiri.

Dulu syarikat pernah bercadang nak beri pinjaman atas dasar 50:50 tetapi kesatuan dalam usul pada Mesyuarat Agung Dwitahunan 2004-2006 buat ketetapan mahu kadar 70 peratus (syarikat) dan 30 peratus kakitangan.

Skim itu boleh diterima sekiranya harga yang dibeli adalah di BAWAH daripada harga pasaran. Dan pembelian perlu dibuat secara terus (direct nego) dengan syarikat pengeluar.

Bimbang nanti ada pihak tertentu cuba mengaut keuntungan atas angin sedangkan yang membayarnya adalah pekerja.


SEKRETARIAT NUJ-UM

..: BERSATU MEMBELA HAK PEKERJA :..

1 comment:

Anonymous said...

semalam kak mai tu sudah fax kat kepada semua state (dengan tulisan tangan je) bahawa ada pulak list new price lap top tu.

-dia minta isi borang pembelian segera sebelum pagi esok (pagi ni la)- nasib baik tak kata sebelum subuh...

dia ni ada komisyen ke?
- aik boleh turun lak.. kalau orang tak bising2.... mungkin harga tu tak turun....

maknanya harga tu memang sepatutnya rendah lagi... ada la ni kutu2 nak kaut untung...